My však máme dobrou zprávu: při přípravě na chladnější roční období můžete správné fungování svého imunitního systému podpořit při každém jídle. Jak? Tak, že do své každodenní stravy přidáte rozmanité druhy potravin a povedete zdravý, aktivní životní styl.
Jednoduše řečeno, imunitní systém je vestavěnou „armádou“ vašeho těla, která je připravena vás chránit – odhaluje viry, bakterie, parazity či jiné hrozby a vyráží do akce, aby tyto hrozby eliminovala, mimo jiné tvorbou protilátek. Aby tato armáda správě fungovala, musíte ji podpořit vyváženou a rozmanitou stravou. Zde jsou dva jednoduché způsoby, jak můžete správné fungování imunitního systému podpořit pouhou stravou:
Ovoce a zelenina mohou obsahovat stopové prvky, které mohou působit jako antioxidanty*; ty pomáhají chránit buňky a tkáně před poškozením vyvolaným působením normálního běžného metabolismu a mohou tak mít význam pro naše zdraví. Například vitamín C a měď pomáhají chránit buňky před oxidačním stresem.
Zkuste: brokolici, rajčata, dýni, mrkev, špenát, bobulové ovoce
Vaše trávicí soustava plní významnou úlohu – je domovem trilionů bakterií, které mají životně důležité funkce, například pomáhají trávit vlákninu, produkují vitamíny K a B12 a chrání střeva před škodlivými bakteriemi. Střevní bakterie umí fermentovat některé druhy vlákniny obsažené v naší stravě. Fermentovatelná vláknina je přeměněna na metabolity, jako jsou například mastné kyseliny s krátkým řetězcem [1]. Naproti tomu některé vlákniny, jako je např. vláknina z ovesného zrna, přispívají ke zvýšení objemu stolice [2, 3].
Zkuste: celozrnné pečivo, neloupanou rýži, cereálie, čočku, jablka a lněná semínka
Podívejte se, co můžete do svého příštího jídla přidat, abyste již tento podzim podpořili své tělo a správné fungování imunitního systému.
*Vitamíny C a E, zinek a selen přispívají k ochraně buněk před oxidačním stresem.
Odkazy:
1. Sonnenburg & Bäckhed, Diet–microbiota interactions as moderators of human metabolism. Nature, 2016. 535(7610): p. 56-64.
2. Koh, A., et al., From dietary fiber to host physiology: short-chain fatty acids as key bacterial metabolites. Cell, 2016. 165(6): p. 1332-1345.
3. Fetissov, S.O., Role of the gut microbiota in host appetite control: bacterial growth to animal feeding behaviour. Nature Reviews Endocrinology, 2017. 13(1): p. 11.
Získejte svůj nutriční plán Herbalife na míru
Více zajímavých článků na mém blogu